Szeretem a bulgurt. Tényleg higgyétek el nekem, hogy bármilyen ételben lecserélhető vele a fehér rizs. Szénhidrát tartalma (63,4 g) is valamivel kevesebb, mint a fehér rizsnek (77 g) viszont sokkal jelentősebb különbség van abban, hogy a vércukorszint mennyire (nem) emeli meg. Ezért az IR és cukorbeteg diétaba alapnak kell lennie, ahogy jól jön fogyókúrázóknak is.
Alacsony glikémiás indexe mellett magas a rosttartalma, ezért sokáig nem leszel éhes miután ettél.
Hozzávalók:
- 450 g darált hús
- 1 nagy fej karfiol
- 1 db vöröshagyma
- kevés olaj
- 1 ek pirospaprika
- 500 g bulgur
- 330 g tejföl
- reszelt sajt ízlés szerint
- só
- bors
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedtem, közben feltettem a vizet forrni. A hagymát apróra vágtam, olajban elkezdtem dinsztelni, amikor elkészült fehéredésig pirítottam rajta a darált húst.
Amikor a hús levet engedett adtam hozzá egy evőkanál pirospaprikát. Nyilván nincs két egyforma színű pirospaprika, mindenki ismeri a sajátját, szóval ennek értelmében kell változtatni a mennyiségen. Sóztam, borsoztam.
Közben amikor felforrt a víz beletettem főni a karfiolt.
A húst felöntöttem annyi vízzel ami ellepi és hagytam főni. Amikor már majdnem kész volt öntöttem hozzá még 0,5 liter vizet, újra forrás után beleöntöttem a bulgurt, újra ízesítettem sóval, borssal, lefedtem és lekapcsoltam alatta a lapot. Kb negyed óra alatt megszívta magát a bulgur és megpuhult.
Leszűrtem a karfiolt és elkezdtem rétegezni az alapanyagokat római tálba
Alulra került a bulguros hús 1/3 része, rá a karfiol fele, erre egy réteg tejföl és sóztam. Ezt megismételtem még egyszer. Felülre került az utolsó adag bulguros hús, még egy kis tejföl és végül a reszelt sajt. 250 C°-on addig sütöttem amíg a sajt rá nem olvadt és meg nem pirult.
Lehet mellé enni savanyúságot is.
Ha tetszett a recept köszönöm, ha megosztod másokkal is.